We bevelen twee soorten voorbereiding aan: lichamelijk en geestelijk. Beide zijn belangrijk om de pelgrimstocht zo veel mogelijk van betekenis te laten zijn.

 

Lichamelijke voorbereiding bestaat uit oefening. De wandelingen variëren in lengte, zie het programma van de pelgrimstocht. Het is aan te bevelen om te oefenen met wandelen voor we van start gaan. Loop op zijn minst, enkele weken van tevoren, één keer een afstand van minimaal 20 km zodat je weet wat je kunt verwachten. En indien je de gelegenheid hebt, oefen in de week voorafgaand aan de pelgrimstocht.

 

Een wandelretraite is bij uitstek een moment om na te denken over leven en geloof. Bedenk vooraf welke zaken er in je leven zijn die aandacht nodig hebben. Problemen thuis of op het werk, belangrijke beslissingen, geloofstwijfels en -vragen. Ze komen tijdens een wandelretraite vanzelf naar boven. Het is goed je dat van te voren te realiseren, zodat je niet wordt overvallen tijdens de tocht. Je kunt zulke kwesties voorafgaand aan de pelgrimstocht al in gebed brengen.