Over de pelgrimstocht

Willibrord 2017 is een pelgrimage in het voetspoor van monnik Willibrord die aan het einde van de 7e eeuw vanuit Ierland naar Nederland kwam om met zijn medebroeders het Evangelie te verkondigen. We lopen in vijf dagen langs het Willibrordpad van Zwolle naar Utrecht door het aartsbisdom Utrecht dat door Willibrord in het jaar 795 is gesticht. Onderweg zijn we te gast bij kerken en kloosters waar we de gastvrijheid genieten van paters en nonnen, dominees en gewone mensen. Met onze gastheren en –vrouwen vieren we het ochtend- en avondgebed. We lopen in de Stille Week voor Pasen en bezinnen ons op het lijden van Christus. Ieder wandelt zoals ‘ie wil: alleen en in stilte of met anderen in een groep. Bagage wordt per auto vervoerd.

Deze pelgrimstocht is geschikt voor iedereen die ervaring heeft met meerdaagse wandelingen van ca. 25km per dag. Zie het programma voor de lengte van de dagetappes.

Programma Willibrord 2017 (onder voorbehoud)

9 april

Aankomst in Zwolle in het Dominicaner klooster. Kennismaking, toelichting bij het programma en de achtergronden van de wandeling en een avondviering met de broeders Dominicanen. Overnachting in de groepsaccommodatie ‘het Wasdom’ in het klooster. Daar ontbijten we de volgende ochtend ook. Daarna is er een viering in het klooster. We vertrekken met de pelgrimszegen van de broeders.

10 april

Eerste en tevens langste etappe, van Zwolle naar Elburg, 30 km. Aankomst in de imposante St. Nicolaaskerk in de vesting Elburg, waar koffie thee en koek klaar staat . Maaltijd en douchen bij gastgezinnen, daarna ’s avonds gezamenlijk viering met de gemeente in de Nicolaaskerk.

11 april

Ontbijt bij de gastgezinnen, gezamenlijk vertrek vanaf het wijkgebouw bij de Nicolaaskerk, na de ochtendviering in de kerk. De tocht gaat naar Hierden waar we te gast zijn bij het Norbertijner klooster de Essenburgh. Onderweg staan we stil bij het Ludger monument, een stuk kerkgeschiedenis dat verbonden is met het werk van Willibrord in Nederland. In de Essenburgh overnachten we in het mooie gastenverblijf. We nemen deel aan de viering van genade en vergeving met de broeders en zusters van het klooster en de parochianen.

12 april

Gezamenlijk ontbijt in de Essenburgh. Vertrek naar Bunschoten-Spakenburg met een klein stukje smokkelen met de trein via Harderwijk-Nijkerk of Harderwijk-Putten (mooier maar de wandeling is langer; + 4 Km). Bij het stoomgemaal tussen Nijkerk en Bunschoten uitleg over de natuur van de randmeren en de polders door een medewerker van natuurbeweging “A Rocha”. Koffie en thee bij aankomst in het wijkgebouw van de Protestantse gemeente. Maaltijd bij gastgezinnen van de kerk. Hierna kerkdienst met de Protestantse gemeente.

13 april

Gezamenlijk ontbijt in het wijkgebouw waarna vertrek richting Lage Vuursche. Onderweg met het pontje de Eem over richting de bossen van Lage Vuursche. Aankomst bij het Koos Vorrink- (natuurvrienden) huis voor de gezamenlijke maaltijd. De avondviering houden we in de mooie Stulpkerk. We overnachten in het Koos Vorrinkhuis.

14 april – Goede Vrijdag

De laatste etappe, op weg naar Utrecht! Aanvankelijk door de bossen, maar richting Utrecht wordt het landschap opener en stadser. We lopen door naar Maarssen, naar het Koetshuis waar De Spil is gevestigd. Daar staan we om 15.00 stil bij het sterven van Christus. Met auto’s gaan we terug naar Utrecht. Vanaf Fort Blauwkapel gaan we in stilte richting het centrum van Utrecht, met de Catherijne Kathedraal als eindbestemming. Daar eindigt onze pelgrimstocht met een gezamenlijke eindviering in het koor van de kathedraal. Hierna nog koffie/thee en tijd en ruimte voor afscheid nemen.

 

Pelgrimstocht Willibrord 2017

Zondag 9 april 2017 vanaf 16.00 t/m Goede Vrijdag 14 april 2017 om 17.00

 

Pelgrimsteam: Jelle en Marion Epker-Dik, Els van Dongen, Janine de Vries

 

Klik hier voor praktische informatie over de pelgrimstochten

 

Aanmelden

Kosten (schatting): € 299 per persoon

banner_willibrord 2016

standbeeld Willibrord

“And I know it aches, and your heart it breaks, you can only take so much. Leave it behind, you’ve got to leave it behind”

U2 – Walk On

kathedraal